“Sosyal Alarm” ile her an yanınızdayız

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2014 Salı

“Sosyal Alarm” ile her an yanınızdayız
Beşiktaş ilçesinde Türkiye ortalamasının iki katı kadar 75 yaş ve üstü nüfus bulunuyor. Beşiktaş Belediyesi olarak ilçemizde yaşayan bu 75+ kentlilerimiz için “Sosyal Alarm” projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamında kendilerine dağıtılan cihazla; bir tuşla ambulans çağırabilir, diğer tuşla esenlik hizmetlerimizden faydalanabilir, bir diğer tuşla ise yakınlarından biriyle doğrudan iletişime geçebilirler.

Sistem nasıl çalışıyor? Sosyal alarm, telefon hattına bağlanan elektronik bir sistemle çalışıyor. 75+ kentlilerimizden alınan bilgiler çağrı merkezimizdeki sisteme kaydediliyor. Böylelikle düğmeye basıldığında cihazın numarası çağrı merkezimizde gözüküyor ve kişiyle iletişime geçiliyor.

Üç tuşla sosyal belediyecilik
Sosyal alarm cihazının üstünde kırmızı (Acil Durum), turuncu ( Sosyal Destek) ve mavi (Ailem) üç tuş bulunuyor.

Kırmızı tuş, acil durumlar için. Tuşa basıldığında çağrı merkeziyle iletişime geçiliyor ve derhal Acil Yardım Ambulansı adrese yönlendiriliyor. Acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra bu tuşla polis ve itfaiye de çağrı merkezi tarafından bölgeye yönlendirilebiliyor.

Turuncu tuş; kişisel bakım, ev temizliği, çilingir hizmeti ve her gün sıcak yemek gibi hali hazırda var olan Esenlik Hizmeti ve Dost Eller Mutfak hizmetlerimizden faydalanmak için kullanılıyor. Bunların yanı sıra acil olmayan evde doktor muayenesi, hasta bakıcı hizmetleri, hasta nakil ambulansı, psikolojik destek ve diyetisyen danışmanlığı gibi hizmetler de turuncu tuşun kapsama alanında.

Mavi tuş ise önceden çağrı merkezine kaydedilen bir kişiye, numara çevirmeden tek tuşla doğrudan ulaşmayı sağlıyor.

Sosyal alarm cihazının bir parçası da özel bilekliği. 75+ kentlilerimizin cihaza ulaşamaması durumunda bileklik veya boyuna madalyon şeklinde takılarak kullanabilen acil yardım düğmesi, cihazın kırmızı tuşuyla aynı işlevi görüyor. Açık alanda 250 metre, kapalı alanda ise 60-80 metre menzile sahip.

Avrupa’da paralı
Yerel yönetimler arasında bir ilk olan “Sosyal Alarm” hizmeti, aslında Avrupa ve Amerika’da yıllardır kullanılıyor. İngiltere, Halk Sağlığı Projesi kapsamında 75 yaş üzeri bireylere yemek hizmeti sunarken, Amerika ise genellikle yalnızca sağlık hizmetleri için kullanıyor. Avrupa ve Amerika’da bu sistemler özel sigorta şirketleri tarafından ücretli olarak yürütülüyor. Beşiktaş Belediyesi bu hizmetleri sağlıkla sınırlandırmadığı gibi, kentlilerinin ücretsiz olarak da faydalanmasını sağlıyor.

Belediyemize gelerek, (0212) 319 42 42 numaralı telefonu veya 444 44 55 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 75 yaş üstü kentlilerimiz için Sosyal Alarm cihazı talebinde bulunabilirsiniz.

“Sosyal Alarm” hizmetimizden faydalanan kentlilerimizin de görüşlerini aldık;

Selver Beceren (83 Yaşında)
“Kendimi güvende hissedeceğim”
Bu proje çok güzel. Bizimle alâkadar olmak kötü bir şey mi? Allah razı olsun
belediyemizden ki düşündü bizi. Ben yaşlıyım, hastayım ve hiçbir yere gidemiyorum.
Günüm genelde evde geçiyor, yatıyorum. Ocağa bir şey koyuyorum
unutuyorum. Allah muhafaza büyük zararlar verir. Ben bu düşünceden
çok memnun kaldım. Şimdi sağlık hizmetlerinden yararlanacağım. Yemek
yapamıyorum, dışarıdan bir şey de alamıyorum. Yemeğim de gelecek. Şimdi
kendimi güvende hissedeceğim.

Zehra Gülden Yeteroğlu ( 83 Yaşında )
“Bana lazım olur mu demedim!”
Böyle bir şey olduğunu daha evvel hiç duymadım. Ne yurtiçinde ne yurtdışında,
gazete havadisi olarak bile duymadım. Çok mükemmel, fevkalade iyi
düşünülmüş, çok iyi organize edilmiş bir hizmet. Olmazsa olmaz yani. İnsan
hiç kötü şeyleri düşünmüyor. Bu nereden çıktı, bana lazım mı demiyorum.
Dünya hali, belli olmaz. Her dakika biriyle birlikte değilim. Daha güvende
hissedeceğim kendimi. Beşiktaş Belediyemizi kutlarım.

Adviye Atamtürk ( 89 Yaşında )
“Şaşırdım ilk duyduğumda!”
Bir rüyadayım sanki. Şaşırdım ilk duyduğumda. “Ne kadar candan” dedim.
Anlatamam bunu size. Bu bambaşka bir duygu. İnsan kimi zaman en yakınından
neler görüyor? Şimdi bu bir mucize gibi. Başkan İsmail Bey’e çok
teşekkür ediyorum. Çok güzel bir şey düşünmüş. O kadar memnunum ki o
kadar olur işte. İlk defa böyle bir hizmetle karşılaşıyorum. Çok memnunum.