Yeşilçam’da Yüzümüzü Güldürenlere Saygı

Beşiktaş Belediyesi'nin yaklaşık beş yıldır düzenlediği ve artık gelenekselleşen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde 31 Ağustos 2009 Pazartesi günü komedi türünde eserler vermiş sinema ve tiyatro sanatçıları onurlandırıldı.

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2009 Perşembe

Beşiktaş Belediyesi'nin yaklaşık beş yıldır düzenlediği ve artık gelenekselleşen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde 31 Ağustos 2009 Pazartesi günü komedi türünde eserler vermiş sinema ve tiyatro sanatçıları onurlandırıldı.

Abbasağa Parkı'nda saat 21.00’de başlayan ve “Yeşilçam’da Yüzümüzü Güldürenlere Saygı” adı altında gerçekleştirilen Ustalara Saygı etkinliğini izlemeye gelenler, zaman zaman yağan yağmura rağmen etkinliği sonuna kadar takip etti.

Gecede Türkiye sineması konusunda araştırmaları ile tanınan Yahya Karadaş’ın arşivinden altmışlı yıllardan 1980’lere kadar çeşitli Türkiye yapımı komedi filmlerinden örnekler katılımcılar ile paylaşıldı. Yerli sinemanın Necdet Tosun, Süavi Sualp, Feridun Karakaya gibi birçok usta oyuncusunun, yönetmenin ve senaristinin yad edildiği gece, Yahya Karadaş’ın, Yönetmen Ülkü Erakalın’ın, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Zihni Göktay’ın, Gazeteci Arda Uskan’ın ve Mizah Yazarı Cihan Demirci’nin sohbeti ile renklendi. Etkinlikte ayrıca Ülkü Erakalın Film Atölyesi tarafından hazırlanan, Nejat Uygur’un Nevra Serezli’nin ve Feridun Karakaya’nın güldürü oyunlarında oynamanın güzelliklerini ve zorluklarını anlattığı “Gülenler de Ağlar” isimli kısa filmin gösterimi de yapıldı.

Kanlı Nigar ve Lüküs Hayat isimli tiyatro oyunlarında ve Tosun Paşa, Atla Gel Şaban, Döngel Karhanesi gibi bir çok filmde rol almış Usta Oyuncu Zihni Göktay konuşmasında tiyatro ve sinema geçmişine dair anılarını paylaşırken, yaşamları boyunca verdikleri ürünler ile tüm toplumu güldürmüş komedi oyuncularına çoğu zaman sahip çıkılmadığını ve bu insanların unutulmuşluk ve maddi sıkıntılar içinde kaldığını, hayatını yitiren birçok sanatçının gülmeden yaşamını bitirdiğini ancak yaşamı boyunca birçok kişiyi güldürdüğünü söyledi.

HABERİN VİDEOSU