Yunanistan’dan Türkiye’ye Sığınan 60 Bin İnsanın Öyküsü: "Asya Minör... Yeniden"

“Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit” günleriyle kentli yaşayanının dikkatini belgesel sinemaya çekmeye çalışan Beşiktaş Belediyesi yapmış olduğu bu etkinliğin üçüncü haftasında bir hayli ilgi topladı.

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta “Adakale Sözlerim Çoktur” adlı belgeselin gösterildiği Levent Kültür Merkezinde bu hafta ise “Asya Minor Yeniden” belgeselinin gösterimiyle devam edildi. Yönetmenliğini Tahsin İşbilen’in yaptığı “Asya Minor... Yeniden” filminin gösterimine Apoyevmatini Gazetesi’nden Mihail Vasiliadis de katıldı. İkinci Dünya Savaşı akıllarda gaz odaları, katliamlar, Türkiye’de de yokluk ve ekmek karneleri ile yer etti. Ancak bu savaşın Türkiye ve Yunanistan’ı ilgilendiren ortak bir yönü de oldu. Yunanistan Almanya tarafından işgal edildiğinde, başlıca üç nedenle Yunanlılar ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Siviller açlık nedeni ile, askerler Mısır’daki sürgün hükümetinin hizmetinde görev yapmak için, direnişçiler ise mücadelelerini ana karada sürdürebilmek için adalardan kaçtılar. 60 binden fazla Yunanlı o dönemde Anadolu’ya kaçtı. “Asya Minor... Yeniden” belgeseli, Kostas Demerci’nin anılarından ve oğlu Nikos Demerci’nin ağzından o günleri anlatıyor.

HABERİN VİDEOSU

Belgesel hakkında:

Asya Minor… Yeniden

Aramızda bir durum değerlendirme toplantısı yaptık ve çoğunluk Anadolu’ya gitmeye karar verdi. Çünkü artık bizler için Samos’ta hayat gittikçe zorlaşıyordu, Samos dağları direnişçilerle dolmuştu. Buralarda barınmak zordu ve bizim de o koşullarda yaşamak için yaşımız oldukça ileriydi.
Kostas Demerci -1941

Sandalı, gerillaları ve silahlı Yunanlıları görünce çok etkilendim. Bindik kayığa. Çok güzel, sakin bir geceydi. Gece boyunca kürek çekerek Küçük Asya’ya geçtik...
Nikos Demerci-2007

İkinci Dünya Savaşı akıllarda, dünyada gaz odaları, katliamlar, Türkiye’de de yokluk ve ekmek karneleri olarak kalmıştır.

Ancak savaşın çok karanlık bir yüzü daha vardır; göç. Farklı yüzleriyle, çok sayıda insanın yerini yurdunu terk edip göçmen olarak yollara düşmesine neden olmuştur savaş. İşte bu göç dalgalarından biri de, Yunanistan’dan Anadolu’ya yönelen göç dalgasıdır.

Yunanistan faşistler tarafından işgal edildiğinde, başlıca üç nedenle Yunanlılar ülkelerini terk etmek zorunda kalırlar: Yaşanan büyük açlık nedeniyle gelen siviller, Mısır’daki sürgün hükümetine katılmak için örgütlenen askerler ve mücadelelerini ana karada sürdürebilmek için adalardan kaçan direnişçiler.

Hepsinin çıkış kapısı Küçük Asya, yani Anadolu’dur.

Yaklaşık 20 yıl önce “Küçük Asya Felaketini” yaşadıkları Anadolu. Onları karşılayanlar da büyük oranda mübadeleyle Yunanistan’dan gelen Türklerdir.

Türklerden kaçarak Yunanistan’a gidenler, Yunanlılardan kaçarak Türkiye’ye gelenlerin yanına sığınırlar. Bir kısmıyla, Alaçatı’da, Çeşme’de aynı evleri paylaşırlar üç dört yıl. Gelenlerin bir bölümü, Türkiye’den Ortadoğu’ya, Mısır’daki sürgün hükümetine katılmaya gider. Bir bölümünün de yolu Yunanistan anakaraya düşer, direnişçilere katılmaktır hedefleri.
Yönetmenliğini Tahsin İşbilen’in yaptığı bu film, sözü edilen dönemin öyküsünü anlatır bizlere Kostas Demerci’nin anılarından ve oğlu Nikos Demerci’nin ağzından. Bir, babanın gözünden görürüz yaşananları, bir de yanında götürdüğü on yaşlarındaki oğlun gözünden. Filmin iki ana karakteri yanı sıra, Yunanistan ve Türkiye’de yaşayan diğer dönem tanıklarının anılarıyla da desteklenir öykü.

Yunanistan’dan Türkiye’ye o dönemde gelen insanların sayısının 60.000’nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Bugün o yılları hatırlayan çok az sayıda insan var. 1950’li yıllarla birlikte iki ülkenin gerilen ilişkileri bu dönemi ve bu “insanlığı” unutturmuş durumda iki halka da.

İşte bu film, geçmişte bu iki halk arasında yaşanmış olan dayanışma örneklerinden birini, geleceğe ilişkin umutları yeşertmesi için hatırlatmayı deneyen bir barış filmidir.

Film hakkında daha ayrıntılı bilgi www.asyaminor.com adresinden alınabilir.

Mihail Vasiliadis-Apoyevmatini Gazetesi

Mihail Vasiliadis, İstanbul’da günlük Rumca olarak yayınlanan Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni. 1939 yılında doğdu, gazeteciliğe Embros Gazetesi’nde yardımcı eleman olarak başladı, aynı gazetede 1964’den sonra sorumlu yazı işleri müdürlüğüne getirildi. 1965’te “milli birliği bozacak şekilde Rumluk propangadası yapmak” suçlamasıyla hakkında dava açıldı, 10 yıllık bir dava sürecinin ardından 1975’te beraat etti. Bir süre Yunanistan’da Eptalofos Gazetesi’ni yayımladı. Ancak bu sefer, Yunanistan’da Türk- Rum ilişkileri üzerine yazdığı yazılar yüzünden, hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve dava açıldı. Bu davalardan da beraat etti ve 2000 yılında kendini emekliye ayrıldı. 2002 Türkiye’ye geri dönüş yaptı ve Apoyevmatini Gazetesi’nin başına geçti. Halen, 80 yıllık bir gazete olan Apoyevmatini’nin yazarlığını, editörlüğünü, yayın yönetmenliğini tek başına yapıyor.

Tahsin İşbilen
1964 Ezine doğumlu. 1997 yılında itibaren yoğun olarak belgesel sinema alanında çalışmaya başladı. Birçok reklam ve tanıtım filminde yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Amerikan History Channel ve Alman ARD televizyonları için hazırlanan belgesellerde görüntü yönetmenliği yaptı. CCG (Christian Church of God) organizasyonu için Anadolu ve erken dönem Hıristiyanlık konularında hazırlanan belgesellerde yönetmenlik yaptı. Birçok belgesel film festivali organizasyonunda çalıştı. Belgesel Sinemacılar Birliği üyesidir.

Çalıştığı bazı belgesel filmlerden örnekler:
2009 Harp Olurken…-Yönetmen
2009 Maşatlıktan Kurtuluşa-Yönetmen