Beşiktaş’ta dişçiden korkmak yok!

Çocukların dişçi korkusu, Beşiktaş Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde son buluyor.

Eklenme Tarihi: 21 Şubat 2014 Cuma

Doğru diş bakımını öğretebilmek ve bu bilgilerin davranış haline gelmesini sağlamak amacıyla kurulan Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği 14 Şubat Cuma günü, açılıyor!
Ülkemizde sağlık konusunda artan farkındalıkla birlikte artık ağız ve diş bakımında ilerleme kaydediliyor. Fakat ne yazık ki TUİK’in 2010 yılında yaptığı Türkiye Sağlık Araştırması’na göre bu farkındalığa rağmen ağız ve diş sağlığı konusunda hâlâ istenilen düzeye gelinmiş değil. Bununla birlikte 7-14 yaş grubundaki çocuklarda genel sağlık problemleri arasında yüzde 23,9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer alıyor. Bunun haricinde ağız ve diş tedavi hizmeti veren kurumlara ulaşmak ve kaliteli bir hizmet alabilmek ayrı bir sorun. Koruyucu diş sağlığı uygulamaları ise özel kurumlar haricinde yapılmıyor. Toplumun tüm yaş gruplarında ağız ve diş sağlığı seviyesinin yükseltilmesi çocukluk çağında verilecek eğitim ve yapılacak tedavilerle mümkün. Bunun için Beşiktaş Belediyesi, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni kurdu.
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin çocuk sağlığının yanı sıra önemli amaçları da var. İlköğretim okulu öğrencilerinin ve 4-14 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilerini arttırmak, doğru diş bakımını öğretebilmek, doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini anlatabilmek ve tüm bu bilgilerin davranış haline gelmesini sağlamak…
Bunların dışında çocukların ilk diş tedavileri yapılırken koruyucu uygulamalar da yapabilmek polikliniğin amaçları arasında. 500 metrekare alan üzerine kurulu Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde 4 diş hekimi, 4 diş hekimi yardımcısı, 1 psikolog, 1 röntgen teknisyeni, 1 bakım onarım elemanı, 3 hasta danışmanı ve 2 temizlik elemanı görev yapıyor.
Çocuklar ve yakınlarının kendilerini sıkıcı bir hastane ortamı yerine ferah, cıvıl cıvıl ve sadece kendileri için tasarlanmış bekleme salonu ile karşılaştığı bir poliklinik burası. Oyun salonunda, 4-14 yaş arası çocuklar için oyuncaklar bulunuyor, dokunmatik ekranlarda oyunlar ve çizgi filmler izlenebiliyor. Böylelikle çocukların poliklinikte geçen bekleme sürelerini keyifli bir şekilde değerlendirmeleri sağlanıyor. 30 çocuk kapasiteli eğitim salonunda, yazılımı özel olarak yapılmış sunum eşliğinde öğrencilere ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme gibi konularda interaktif eğitim de veriliyor.
Klinik bölümünde 4 adet “dental ünit”, sterilizasyon odası ve panoromik röntgen odası bulunuyor. Mekân, klinik pedagojik açıdan çocukların kendilerini küçük mekânlara hapsedilmiş hissetmemeleri ve arkadaşlarını görerek motive olabilmeleri için bölmelere ayrılmadı. Her “dental ünit”in, bir başka deyişle her tedavi biriminin üzerindeki ekranlarda çocuklara tedavi sırasında çizgi film izletme imkânı da sunuluyor.

Beşiktaş Belediyesi
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Açılışı