Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit

Menekşe'den Önce "Belgesel"

Etkinlik Tarihi: 10 Ekim 2012 Çarşamba

Belgesel Sinema Beşiktaş’ta!

Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile birlikte başlattığı belgesel etkinliğinin 4. sezonu, yönetmenliğini Soner Yalçın’ın yaptığı “Menekşe’den Önce” belgeseliyle açılıyor.

Sinemalarda ve televizyonlarda gösterim imkânı bulamayan belgesel sinema örneklerini belgesel severlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği bu yıl 4 yaşında. Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’nin ortaklaşa hazırladığı etkinlikte geçtiğimiz 3 yılda yüzü aşkın yerli ve yabancı belgesel gösterildi. Etkinliğin bir başka özelliği ise belgeselin ardından yapılan söyleşi bölümü. Bu bölümde belgeselin işlediği konu, belgeselin yönetmeni ve uzman bir gazeteciyle birlikte masaya yatırılıyor ve izleyicilerin soruları cevaplandırılıyor.

Dördüncü sezon 10 Ekim 2012 Çarşamba günü Soner Yalçın’ın yönettiği “Menekşe’den Önce” belgeseliyle başlayacak. Belgesel, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal şenlikleri sırasında çıkan olaylarda katledilen 35 insanımızdan iki kardeşe; 12 yaşındaki Koray ve 15 yaşındaki Menekşe’ye odaklanıyor.

Etkinlikler geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda her çarşamba 19:00’da gerçekleştirilecek ve Haziran 2013 tarihine kadar devam edecek. Belgeselden sonra düzenlenen söyleşi bölümünün konukları Zeynep Altıok Akatlı, Halide Didem ve Tuğçe Tatari olacak.

“Menekşe’den Önce”

10 Ekim 2012, Çarşamba, 19:00
Konuklar: Zeynep Altıok Akatlı, Halide Didem, Tuğçe Tatari
Yapımcı: Proje-ct
Yönetmen: Soner Yalçın
Müzik: Fazıl Say
Sorumlu Yapımcı: Halide Didem Kurt
Kurgu: Ahmet Can Çakırca
Görüntü Yönetmeni: Vedat Demir
Süre: 70’
Yapım Yılı: 2011

Belgesel hakkında:

2 Temmuz 1993’te, şeriat yanlısı köktendinciler tarafından, Sivas’ta Alevilere karşı gerçekleştirilen katliamda, 12 yaşındaki oğlu Koray ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirdi.

Menekşe, kaybettiği ablasının yaşına geldiğinde, hiç tanımadığı abla ve ağabeyini tanımak ve yaşananları öğrenmek ister. Menekşe’nin, katliamdan kurtulan yazar Lütfiye Aydın’ın katliamı anlattığı kitabını okuyarak başlayan bilgi yolculuğu, olayın birinci derece tanıkları ve katliamda yakınlarını yitirenlerin ağzından dinledikleri ile o gün yaşananların izini sürmesi şeklinde devam eder.

Sivas katliamının yaşandığı 2 Temmuz tarihinde olanları ve sonrasında yaşananları Menekşe’nin gözünden aktaran bu belgesel film; gerçekleri yoğun ve son derece çarpıcı, duygusal bir bakış ile izleyiciye aktararak kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Yeni Etkinliker