Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile Mücadelemiz Devam Ediyor!

Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2018 Pazartesi

Beşiktaş’ta 2017 yılından itibaren görülen ve Beşiktaş’ın yeşil varlığını tehdit eden Afrika kaynaklı Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile mücadelemiz devam ediyor.

Beşiktaş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Beşiktaş’ı tehdit eden böcek türünün zarar verdiği ağaçları tespit ediyor. Belediyemiz ekiplerince tespit edilen ağaçlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla birlikte tutanak altına alındıktan sonra imha işlemi gerçekleştiriliyor. Sınırı tespit edilerek 2 km yarıçapında oluşturulan alan için tampon bölge oluşturularak hastalığın tekrar etmemesi için ilaçlama çalışması gerçekleştiriliyor. Üzülerek belirtmek isteriz ki farklı bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

Turunçgil Uzun Antenli Böceği; Çınar, Kavak, Huş, Söğüt, At kestanesi, Akçaağaç, Kızılağaç, Gürgen, Kayın, Karaağaç türleri, Fındık, Elma, Dağ Muşmulası, Kiraz, Armut ve Turunçgillere yerleşerek larvalarını bırakır. Larvalar ağaçların içinde galeriler açar. Fidanları kısa sürede, yetişkin ağaçları ise zaman içinde öldürür. Erginler yaprak damarları, genç dal ve sürgünlerin kabukları ile beslenir. Bu dallarda kuruma gözlenir. Böcek ağaçlarda; nisan-mayıs aylarında pupa, haziran-temmuz aylarında genç larva, eylül-ekim aylarında ise olgun larva olarak gözlemlenir.

Bu böceğin tespit edildiği yerde karantina tedbirleri alınır. Böceğin bulaştığı ağaçlar kesilerek imha edilir. Sınırı tespit edilerek 2 km yarıçapında tampon bölge oluşturulur. Maalesef farklı bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır. Tehlikeli bir tür olan ‘Anoplophora Chinensis’ (Turunçgil Uzun Antenli Böceği) ile ilçenin yeşil alan varlığının korunması ve devamlılığı adına gerekli bilgilendirme ve mücadele çalışmaları yaklaşık 2 yıldır belediyemizce sürdürülmektedir.

Belediyemiz bu zararlı böceğin konukçuları olan ve dikilmeleri durumunda zararlının ilçemizdeki yayılışını kontrolsüz hale getirebilecek; Çınar, Kavak, Huş, Söğüt, At kestanesi, Akçaağaç, Kızılağaç, Gürgen, Kayın, Karaağaç türleri, Fındık, Elma, Dağ Muşmulası, Kiraz, Armut ve Turunçgil türlerini üç yıl boyunca Beşiktaş Belediyesi sorumluluğundaki yeşil alanlara dikmeme kararı aldı. Ancak yalnızca kamu alanlarına dikmemekle sorun çözülmüyor. Özel mülkiyetlerde de bu konukçu türlerin kontrolsüzce dikilmesi belediyemizce yürütülmekte olan çalışmaları olumsuz etkiliyor. Bu nedenle lütfen siz de yeşil alanlarınızda yapılacak peyzaj çalışmalarında zararlının konukçu türlerini kesinlikle kullanmayınız ve konu ile ilgili komşularınızı uyarınız.

Lütfen bu böcekle karşılaştığınızda ve bahçenizdeki ağaçlarda yukarıda anlatılan belirtileri gördüğünüzde belediyemizin 444 44 55 numaralı hattını arayarak bilgi veriniz.

Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Turunçgil Uzun Antenli Böceği bilgilendirme broşürü, Ankara, 2015, www.tarimorman.gov.tr