Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Büstü Açıldı!

Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2018 Cumartesi

1978 yılında katledilen, hayatını; öğrencilerine, bilime, teknolojiye ve Türkiye’nin gelişimine adayan bilim insanı Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu'nun büstü Abbasağa Parkı'nda açıldı. Açılışa; Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç, İTÜ’lü öğrenciler, Karafakıoğlu’nun ailesi, arkadaşları ve Sosyal Demokrasi Derneği katıldı.

Beşiktaş Belediyesi, Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi, İlke Mühendisler, Karafakıoğlu’nun ailesi ve öğrencileriyle birlikte; Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu’nun ölümünün 40. yıl dönümü kapsamında anma töreni düzenledi. İlk olarak Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası'nda bir anma toplantısı gerçekleştirildi. Ardından Abbasağa Park’ında Karafakıoğlu’nun büstü açıldı. Törende; Karafakıoğlu’nun arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri konuşma yaparak duygularını ifade etti. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç da Karafakıoğlu’nun çok değerli bir bilim insanı olduğunu vurguladı ve şu sözleri ekledi: "Maalesef 40 yıl önce değerli hocamızı kaybettik. Ama mirası ilelebet yaşayacak. Bulunduğumuz noktalarda kanaat önderleri olarak devrimci damarımızı köreltmeyip, yüceltmeye hep beraber hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu konularda mücadelemiz devam edecek."

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Vekili Tahir Doğaç ve Karafakıoğlu’nun arkadaşları büstün açılışını gerçekleştirdi. Anma etkinliği Karafakıoğlu'nun kabrinin bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı'nda devam etti. Son olarak İTÜ- Maslak Yerleşkesinde de bir anma toplantısı yapıldı.

Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu
1915-1978

Bedri Karafakıoğlu, İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'nde okudu. PTT’den aldığı bursla 1937 yılında Fransa’ya giderek, Paris’te Ecole Nationale Superievre Des Telecommunications’da 2 sene elektrik mühendisliği eğitimi gördü. Yurda dönüşünün ardından İTÜ Elektrik Fakültesi’ni kurdu. 1939’da doçent, 1948 yılında profesör oldu. 1960 yılında ise ordinaryüs oldu. 1964-65 yıllarında İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanlığı, 1965-69 yılları arasında İTÜ Rektörlüğü yaptı. Rektörlüğü sırasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin açılmasına destek verdi. Bedri Karafakıoğlu, rektörlüğü sırasında İTÜ Maslak Kampüsü’nün alınması, 2 kademeli öğretimin uygulanması, Temel Bilimler Fakültesi'nin ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin kurulması gibi önemli projelere imza attı. 20 Ekim 1978'de ise silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.