Bilim ve Sanatı Belgeselde Buluşturan Ustaya Saygı

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2010 Perşembe

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarında, belgesel sinemamızın duayen sanatçılarından Suha Arın, altıncı ölüm yıldönümünde anıldı.Yapıtlarıyla bilim ve sanatı buluşturan usta için hazırlanan gece Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“Bilim ve sanatın kesiştiği noktada belgesel ortaya çıkar.” diyen Suha Arın bütün yapıtlarını bu düstur üzerinde hayata geçirmiş; “Safranbolu’da Zaman”, “Urartu’nun İki Mevsimi”, “Dünya Durdukça-Mimar Sinan”, “Tahtacı Fatma”, “Kapalıçarşı’da Kırk Bin Adım”, “Dolmabahçe ve Atatürk”, “Kula’da Üç Gün”, “Camın Teri”, “Fırat Göl Olurken” ve “Eski Evler Eski Ustalar”ın da aralarında bulunduğu eserleriyle ülkemizin yurtdışında tanıtımına önemli katkılarda bulunmuş bir sanatçı. 1 Şubat 2004 tarihinde aramızda ayrılan Suha Arın için Faruk Şüyün tarafından hazırlanan gecede, usta, bütün hayatında olduğu gibi bilim ve sanatı buluşturan bir içerikle anıldı. Suha Arın’ın kardeşi Reha Arın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen gecede konuklar, usta belgeselcinin sanatının özelliklerinin yanı sıra onunla geçen yıllarından süzülüp gelen anıları da seyircilerle paylaştılar.

Eserleri Amerika’nın önde gelen üniversitelerinin arşivlerine alınan, uluslararası kanallarda prime time’da gösterilen Suha Arın için hazırlanan “Ustalara Saygı” gecesine konuşmacı olarak; Adil Yalçın, Aysel Aziz, Berrin Avcı Çölgeçen, Elif Kurdoğlu, Ersan İlal, Hakan Aytekin, Hasan Özgen, Kemal Sevimli, Nesli Çölgeçen, Nurçay Türkoğlu, Sühendan Kumcu, Suphi Saatçi, Turhan Yavuz ve Yalçın Yelence de konuşmacı olarak katılıp duygu ve düşüncelerini seyircilerle paylaştı. Suha Arın için hazırlanan “Ustalara Saygı” toplantısına ustanın yeğeni Eren Arın piyanosuyla, Ayça Ergin Arın ise ney’iyle katılarak geceyi müzikle de zenginleştirdi.