Yeşilçam’ın “Cin Fikirli” Ustasına Saygı

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları, 11 Ağustos’ta Yeşilçam’ın fantastik yüzünün yaratıcılarından Yılmaz Atadeniz’i ağırladı.

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2014 Çarşamba

Yeşilçam’ın maddi imkânsızlıklarına rağmen “dahiyâne” buluşlarla fantastik ve avantür filmler çeken Yılmaz Atadeniz’in filmografisinde “Killing” serisinin Türk versiyonu “Kilink”ler, “İki Sene Mektep Tatili” gibi bilimkurgu roman uyarlamaları, “Maskeli Beşler” ve yerli “Zorro”lar var. Yıllarca ülkemizdeki film türlerini çeşitlendirmek için çaba sarf eden Yılmaz Atadeniz ayrıca “Yedi Dağın Aslanı”, “Kovboy Ali”, “Kibar Haydut” ve –sanatçıya lâkabını kazandıran- “Çirkin Kral” gibi Yılmaz Güney’in ilk dönem filmlerinin de yönetmeni. Sinemamıza bulduğu “cin fikirler”le onlarca film armağan etmenin yanı sıra yıllardır sanatçıların haklarını savunmak için Türkiye Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nin (SE-SAM) Başkanlığı’nı da yürüten Yılmaz Atadeniz için hazırlanan “Ustalara Saygı” gecesi, katılan konukların zenginliğiyle bir nevi Yeşilçam resmigeçidine dönüştü.

Yılmaz Atadeniz’le çeşitli filmlerde çalışan ve farklı projelerde gönül birliği eden dostlarından; Arda Uskan, Burçak Evren, Cüneyt Arkın, Engin Çağlar, İhsan Gedik, İrfan Atasoy, Necip Sarıcı, Nuri Alço, Safa Önal, Selda Alkor, Sevdağ Ferdağ, Sezer Sezin, Sinan Çetin, Suzan Avcı, Süleyman Turan, Tamer Yiğit, Temel Gürsu, Tunç Başaran, taverna müziğin sevilen ismi Ümit Besen ve Yılmaz Köksal “Ustalara Saygı”ya katılarak ünlü yönetmenle ilgili anılarını, duygu ve düşüncelerini seyircilerle paylaştı.