Beşiktaş Belgesel Sinema Şöleni'nde Cemal Reşit Rey

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2014 Çarşamba

Sanatın her alanına destek olmayı öncelikli görevlerinden biri olarak gören Beşiktaş Belediyesi'nin Şubat 2010’da başlattığı “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, ikinci sezonunda yeniliklere sahne oluyor. Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğiyle düzenlenen etkinlik İş Bankası Müzesi arşivinde yer alan belgesellerin gösterileceği “İş Bankası Müzesi’nden Beyaz Perdeye” başlığı ile devam ediyor.

Etkinliğin ilk konuğu ise Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin bestecisi Cemal Reşit Rey oldu. Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden Cemal Reşit Rey'in hayatının anlatıldığı ve yönetmenliğini Suha Arın üstlendiği belgeselin gösterimi 5 Ocak 2011 Çarşamba günü Levent Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Belgesel hakkında
Cemal Reşit Rey, (1904-1985) Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, Türk Beşleri grubunun bir üyesi, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin de bestecisidir. Uzun yıllar Beşiktaş’ta Serencebey Yokuşu’nda yaşayan bu büyük besteci, sözlerini Nazım Hikmet’tin yazdığı “Lüküs Hayat” operetini ağabeyi Ekrem Reşit Rey ile birlikte bestelemiştir.