Beşiktaş Belediyesinden Hakkari’ye Barış Seferi

Hakkari ve Beşiktaş belediyeleri, barış sürecine destek verip ‘kardeş belediye’ olmak için Hakkari’de ortak çalışma başlattı.

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2014 Çarşamba

Beşiktaş Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Hakkâri Belediyesi’yle ‘kardeş belediye’ oldu. Başkan Murat Hazinedar, barış sürecine katkıda bulunmak için aralarında öğrenci ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sanatçıların da bulunduğu 200 kişi ile 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Hakkari’ye gitti. Proje kapsamında Beşiktaş Belediye Bandosu Hakkâri’de Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Süryanice barış şarkıları seslendirdi. Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu, Grup Lawje ve sürpriz sanatçıların konserler verdiği etkinlikte Anadolu Ateşi de Hakkari’de ilk kez sahne aldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Hakkâri Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çiftçi, HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani, sanatçılar Kadir İnanır, Gani Rüzgâr Şavata, HDP, DBP yöneticileri ve vatandaşlar, rektörlük binası önünde toplandı. Kalabalık, ellerinde “Savaş ölümdür, barış yaşamdır, Rojava’dan Şengal'e barış için mücadeleye” ve değişik pankartlarla davul zurna eşliğinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan Barış Caddesi'ne geldi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, asla barış yolundan ayrılmayacaklarını belirtti. Hakkâri’nin, Güneydoğu'nun kardeşliğine, gücüne güç katmaya geldiklerini ifade eden Hazinedar, ”Biz buraya Gazze'ye, Rojava’ya, Şengal'e bütün Ezidilere güç katmaya geldik. 30 yıllık savaş kolay sona ermedi. Bunu isteyenler ve istemeyenler var. Ama bu barışı Hakkari ve Beşiktaş istiyor. Hakkâri ile Beşiktaş gurur duyuyor, inşallah Türkiye de gurur duyacak. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü Beşiktaş’a ve Hakkâri’ye taşımak istedik. 21 Eylül'de de Hakkari’yi Beşiktaş’a taşıyacağız. Barış ve kardeşliğe doğru attığımız elimizi sıkıca tutan ve bize barış eli uzatan Hakkâri’ye binlerce defa teşekkür ediyorum. Burada eş başkanlara, Çukurca’ya Şemdinli'ye, Yüksekova’ya, Kato’ya, Sümbül’e tüm kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Bizim kalbimiz acının olduğu Hakkâri’dedir. Sizin buradaki her acınız Beşiktaş’ın acısı olacaktır. Hakkâri’deki bu kardeşliğimizi sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya duyuracağız.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından başkanlar, barış güvercinleri uçurarak Barış Caddesi kurdelesini kesti. Beşiktaş Belediyesi bando takımı da halkın arasından geçerek gösteri yaptı. Vatandaşlar ise merakla bando takımını izledi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde masalar döşenerek burada binlerce kişiye öğle yemeği ikram edilen program, basın toplantısı ve gece düzenlenen konser ile davam etti.

Proje için günler için hazırlıklara başlayan Beşiktaş Belediyesi, ilk olarak 1500 metrekarelik bir alana çocuklar için şişme oyun parkı kurdu. Parkta çocuklara üzerinde Türkçe ve Kürtçe, “Omuz omuza barış için” yazılı tişört, şapkalar ile oyuncaklar dağıtıldı. İstanbullu ve Hakkârili çocukların birlikte boyadıkları bir sokağa 'Barış Sokağı' adı verildi.