Türk ve Yunanlıların birbirleriyle ilgili önyargılarına ışık tutan bir belgesel: "Öteki Kasaba"

Eklenme Tarihi: 05 Ocak 2012 Perşembe

"ÖTEKİ KASABA"

Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği komşu ülkelerin halklarının birbirleriyle ilgili önyargılarını inceleyen bir belgeselle devam etti.“Öteki Kasaba” isimli belgeselde, Anadolu'da Birgi ve Mora'da Dimitsana kasabalarında yaşayanların birbirleri hakkındaki önyargılarına ışık tutuluyor. Bir yıl boyunca farklı yaş, meslek ve sınıftan insanla yapılan röportajlardan derlenen belgesel, bu önyargıların kaynağını sorguluyor.

Beşiktaş Belediyesi'nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği'yle birlikte gerçekleştirdiği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği yeni yılda da devam ediyor. 2012'nin ilk haftasında “Öteki Kasaba” isimli belgesel 4 Ocak 2012 Çarşamba günü gösterildi. Türkiye'de Birgi ve Yunanistan'da Dimitsana kasabalarında yaşayanların “öteki tarafı” nasıl gördüğünü inceleyen belgeselin gösteriminin ardından düzenlenen söyleşi bölümünün konuğu yönetmen Nefin Dinç oldu..

Nefin Dinç yönetmenliğindeki “Öteki Kasaba” belgeseli, Birgi ve Dimitsana kasabalarında yaşayan insanların karşı tarafla ilgili önyargılarına ışık tutuyor. Bu kinin neden ve nasıl ortaya çıktığını sorgulayan film, iki kasabayı bir yıl boyunca takip ediyor. Çalışmada, halklar arasındaki olumsuz duyguların, geçmişte kalan çatışmalı tarihten çok milliyetçi anlayış ve eğitimle körüklendiği noktasına dikkat çekiliyor.

Filme yönetmen Nefin Dinç ve eğitmen, edebiyatçı, araştırmacı yazar Herkül Millas'ın kasabalarda her yaştan, meslekten ve sınıftan insanla yaptığı röportajlar yön veriyor. 13. Selanik Belgesel Film Festivali'nde izleyici ödülü alan “Öteki Kasaba”, ötekine dair önyargıların, değişmeyen, değiştirilmek istenmeyen kalıplaşmış algılamaları sergiliyor.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 11 Ocak 2012’de Otel Odaları belgeseliyle devam edecek.
'Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit' hakkında:

2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.