"Tohumdan Sofraya" Programı ile Beşiktaşlı Öğrenciler Sağlıklı Besleniyor

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2012 Pazartesi

Çocuklar ve ailelerinin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmelerini hedefleyen “Tohumdan Sofraya” programı, Beşiktaş Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Slow Food-Yağmur Böreği Birliği işbirliğinde devam ediyor. Eğitim programı 9 Ocak 2012 Pazartesi günü Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilecek.

Beşiktaş Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Slow Food-Yağmur Böreği Birliği işbirliğinde düzenlenen "Tohumdan Sofraya" isimli eğitim ve çalışma programı 9 Ocak 2012 Pazartesi günü Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu öğrencileriyle buluşuyor.

Beşiktaş Belediyesi'nin desteği ile Ekim 2011’de Beşiktaş'taki Lütfü Banat İlköğretim Okulu'nda başlayan program kapsamında bugüne kadar 250 çocuğa sağlıklı beslenmenin önemi ve yöntemleri anlatıldı. Çocukların evde ve dışarıda daha fazla sebze ve meyve tüketmelerini sağlamayı hedefleyen programda, sağlıklı beslenmek için yenilmesi gereken gıdalara, bilinçli tüketim ve yerel üretimin önemine dikkat çekiliyor. Yapılan çalışmalarda çocuklar teorik bilgi almanın yanı sıra, aşçılarla birlikte yemek yapma ve yaptıklarını tatma şansını da yakalıyor.

"Tohumdan Sofraya" programı, 1989'da hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olarak kâr amacı gütmeden başlayan Slow Food İtalya'nın Türkiye'de onayladığı ilk eğitim programı olma özelliğini taşıyor. Eğitim programının ikinci ayağı Mart 2012’de Lütfü Banat ve Nimetullah Mahruki ilköğretim okullarında olacak. Hem çocuklar, hem de anne-babalar bilgilenecek.

"Tohumdan Sofraya" programına hem çocuklar, hem de ebeveynler katılıyor. Farklı oyunlar ve görsel anlatımlarla çocuklar ve aileleri gıdaların tohumdan başlayıp soframıza gelene kadar geçirdiği süreç, meyve ve sebzelerin nasıl yetiştirildiği, alışveriş yaparken ve yemekler hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda bilinçlendiriliyor.

Çocuklar, “Tohumdan Sofraya” eğitim programı kapsamında hafta içi teorik bilgi alıyor, hafta sonu ise tadım ve duyu atölyesine katılıyorlar. Aşçı abla ve ağabeyleri eşliğinde yemek yaparak, yaptıklarını tatma şansını yakalayorlar. Program, velilere yönelik beslenmeyle ilgili bir sunumun ardından eğitim alan tüm çocukların, ailelerinin ve mahallenin de katıldığı bir şenlikle sonlanacak.

ÇEKÜL Vakfı Hakkında
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütününe açılan bir yaklaşımı benimsedi.

Vakıf, kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla, koruma amaçlı kent planları hazırlanması, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmaları, geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılması, tarihi yapıların, çarşıların onarılması, kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağlayan projeler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı. ÇEKÜL, Anadolu kentlerinin yerel yöneticilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerinin ve halkın, kendi kentlerinin benzersiz doğal ve kültürel birikiminin farkına varmaları için çalışmaya devam ediyor. Bu değerli birikime sahip çıkılması için yol göstericilik yapmayı sürdürüyor.

ÇEKÜL, Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle her zaman danışılan, yol gösteren, güvenilen; gönüllü temsilcileri ve uzman kadroları ile doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.

Slow Food Hakkında
Slow Food, “fast food” gibi hızlı yaşam ürünleri nedeniyle yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki hareketi olarak 1989 yılında kuruldu. İtalya'da, Carlo Petrini'nin kâr amacı gütmeyen bir örgütlenme olarak başlattığı Slow Food, bugün tüm dünyada 850 yerel topluluk ve yaklaşık 80,000 üyeyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Slow Food, “Yemeğimiz nereden geliyor; ürünler hangi tohumlarla yetişiyor?”, “Yemeğimizin tadını oluşturan etmenler nelerdir?”, “Yemek seçimlerimiz kültürümüzü nasıl etkiler?” gibi sorunların cevaplarını araştırıyor. Kurucusu Petrini, Slow Food'u bir “insan hakları hareketi” olarak görüyor ve sadece doymanın değil, lezzet almanın da bir insan hakkı olduğunu belirtiyor. Petrini'nin son yayınlanan “İyi, Temiz ve Adil” adlı kitabında yiyeceklerin bu üç karaktere birden sahip olmasının kültürel ve etik unsurları tartışılıyor.

Carlo Petrini ve ekibi, yolculuklarını dünyamız için endişe duyan ancak umudunu yitirmeyen kişilerle tanışarak ve fikir alışverişinde bulunarak sürdürüyor.

Yağmur Böreği Hakkında
Adını Selanik mübadili Hüseyin Efendi’nin toprakların verimini artırmak üzere yöre halkına yaptırdığı yağmur duası sonrası hazırlanan börekten alan “Yağmur Böreği”, tüm dünyada hızla yayılan “Slow Food” hareketinin Türkiye'deki kurumsal örgütlenmesidir.

Yağmur Böreği'nin çalışma protokolünde, yerel pazarlar ve semt pazarları öncelikli olarak yer alıyor. Bu kapsamda topluluk üyeleri Türkiye pazarlarını dolaşıyor, fotoğraflıyor, köylülerle sohbet ederek tohum ve geleneksel üretime teşvik konusunu irdeliyorlar.

Geleneksel yemek kültürünün korunması, arşivlenmesi, belgelenmesi; mevsiminde meyve ve sebze kullanımıyla ilgili bilinçlendirme programları; okullarda sağlıklı beslenme, “fast food” alışkanlığına karşı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları da Yağmur Böreği'nin çalışma alanları arasında yer alıyor.