“Son Amazon” ve “Ben Geldim Gidiyorum” Belgeselleri Beşiktaş'ta

Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2012 Pazartesi

Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında 25 Ocak 2012’de iki belgesel birden gösterilecek. Elif Demoğlu yönetiminde “sahte belgesel” yöntemiyle çekilen ve bir kadın işçinin yaşam öyküsünü ele alan “Son Amazon” izleyicilere gördüklerini sorgulamaları gerektiği mesajını veriyor. Metin Akdemir'in yönettiği “Bel Geldim Gidiyorum” isimli belgesel ise İstanbul'daki seyyar satıcıların şehre neler kattığını inceliyor.

Ocak 2012, İstanbul - Beşiktaş Belediyesi’nin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle gerçekleştirdiği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde 25 Ocak 2012 Çarşamba günü iki belgesel birden gösterilecek. İlki Elif Demoğlu yönetmenliğindeki Son Amazon, ikincisi ise Metin Akdemir yönetmenliğindeki Ben Geldim Gidiyorum olacak. Yönetmenler, Levent Kültür Merkezi'deki gösterimin ardından düzenlenen söyleşi bölümüne konuk olacak.

Türkiye - Almanya yapımı Son Amazon'da “sahte belgesel” yöntemini tercih eden Demoğlu, Amazon kadınlarının yaşadığı Samsun’un Terme ilçesinde doğmuş olan ve hayatına yeniden devam etmek için Almanya’ya işçi olarak göç eden Saadet’in hayatını ele alıyor. Bugün halen Hamburg’da yaşayan Saadet’in anlattıklarından yola çıkan belgeselde yönetmen izleyicileri gördüklerini sorgulamaya çağırıyor.

Metin Akdemir yönetmenliğindeki “Ben Geldim Gidiyorum” ise İstanbul'un kalabalık, renkli, gürültülü seslerinden hareket ederek sokak satıcılarının seslerinin kente kattıklarını irdeliyor. Seyyar satıcıların seslerinin yankısıyla ses ve pazarlamanın ayrılmaz birlikteliğini vurguluyor. Belgesel, Harran Üniversitesi Kısa Film Yarışması’nda “En İyi Belgesel” ödülünü aldı.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 1 Şubat Çarşamba günü Hilmi Etikan’ın yönetmenliğini üstlendiği Ruhi Su belgeseliyle devam edecek.

Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” hakkında
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

“Son Amazon”

Tarih: