“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te“Değerim 50 Kuzu” Belgeseli

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde aileleri tarafından satılan çocuk gelinlerin öyküsünü anlatan Nima Sarvestani imzalı "Değerim 50 Kuzu” belgeseli gösterildi.

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2012 Pazartesi

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde 29 Şubat 2012 Çarşamba akşamı aileleri tarafından satılan çocuk gelinlerin öyküsünü anlatan Nima Sarvestani imzalı "Değerim 50 Kuzu” belgeseli gösterildi. Savaşın dağıttığı ailelerin yaşadıkları evrensel bir drama parmak basan “Değerim 50 Kuzu”nun Levent Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gösteriminin ardından Prof. Dr. Neşe Özgen katılımcılarla bir söyleşiye katıldı.

Beşiktaş Belediyesi tarafından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te çarşamba akşamı İsveçli yönetmen Nima Sarvestani imzalı “Değerim 50 Kuzu” belgeseli gösterildi. Belgeselde, babası Afganistan’da savaşta öldüğünde yanına yerleştiği amcası tarafından henüz 10 yaşındayken, onu dört kez hamile bırakan elli yaşındaki bir adama, 50 kuzu karşılığında satılan Sabere’nin öyküsü anlatılıyor. Ülkemizde de hala büyük bir sosyal yara olan çocuk gelinler hakkında detaylı çalışmalar yapan Prof. Dr. Neşe Özgen, gösterimin ardından katılımcılarla bir söyleşi gerçekleştirdi.

Her seferinde düşük yapan Sabere, halen kocasından kaçarak sığındığı Mezar-ı Şerif’te güvenli bir evde yaşıyor. Sabere’nin annesi ise kocasının ölümünün ardından kuzeninin yanına gitmek zorunda kalıyor. On bir yaşındaki Farzaneh’i ise babası fakirlik nedeniyle satıyor. Kız on beş yaşına gelene kadar beklemek istiyor ama alıcı aile onu hemen almak istiyor. Dramlarla dolu bu ailenin tek umudu ise Afganistan Dayanışma Merkezi oluyor. Sabere’nin kocasını bulup, ondan boşanmaya zorlamaları gerekiyor fakat o, Taliban’ın kontrolünde olan bir bölgede yaşıyor. Sabere’nin alıcısı polis tarafından bulunuyor. Ailesi, bulunması ve tutuklanması konusunda polise yardımcı oluyor. Fakat Sabere hala aynı adamla evli…

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”, etkinliği, 7 Mart 2012 Çarşamba akşamı gösterilecek “Mama Africa” isimli belgesel filmin gösterimiyle devam edecek.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” hakkında:
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.