“Afrika’nın Annesi”nin yaşam öyküsü “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te

Eklenme Tarihi: 06 Mart 2012 Salı

Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz belgesel film gösterimleri, 2008 yılında aramızdan ayrılan ve Grammy ödülü alan ilk siyahi Afrikalı sanatçı olan Miriam Makeba’nın yaşamını konu alan “Mama Afrika” ile devam ediyor. Finlandiyalı yönetmen Mika Kaurismäki’nin çektiği belgesel, 7 Mart 2012 Çarşamba akşamı Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda gösterilecek.

1 Mart 2012, İstanbul - Beşiktaş Belediyesi tarafından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) işbirliğiyle düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”e güçlü sesiyle ırkçılığa, fakirliğe, savaşa karşı çıkan, eşitlik ve barış mesajları vererek dünyayı dolaşan Miriam Makeba’nın yaşamını konu alan “Mama Afrika” belgeseli konuk oluyor. Finli yönetmen Kaurismäki’nin Afrika’nın sesini ve umudunu canlandıran bu olağanüstü ve etkileyici sanatçıya saygılarını sunduğu “Mama Afrika”, 7 Şubat 2012 Çarşamba akşamı Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak.

“Afrika'nın sesi” olarak bilinen ve tanınan adıyla “Afrika Ana Miriam Makeba, Güney Afrika Johannesburg'da bir kasabada doğdu. Genç yaşlarda çeşitli yerel törenler ve düğün gibi toplantılarda şarkılar söyleyerek tanınmaya başladı. 1956 yılında ilk şarkısını yazdı. Apartheid yönetimine muhalif bir belgesel filmde oynayan ve Mandela'ya destek veren sanatçı, devrimci düşünceleri nedeniyle 1960 yılında ülkesinde “tehlikeli” ilan edilerek vatandaşlıktan çıkarıldı. 9 ayrı ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Miriam Makeba, Güney Afrika'ya ancak 30 yıl sonra dönebildi.

Makeba, 1966'da “An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba” adlı albümüyle Grammy ödülü alan ilk siyahi Afrikalı sanatçı oldu. 1968 yılında sivil haklar savunucu militanı Stokely Carmichael ile yaptığı evlilik yüzünden ABD'deki konser ve albüm çalışmaları iptal edilince Gine'ye yerleşti ve müzik alanındaki çalışmalarını sürdürdü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na iki kez Gine Hükümeti'nin temsilcisi olarak katıldı, 30'un üstünde albümü olan sanatçı, ırkçılık karşıtı söylemlerinden asla vazgeçmedi. Miriam Makeba, İtalya'da mafya tarafından tehdit edilen gazeteci-yazar Roberto Saviano'ya destek için düzenlenen bir konserde şarkı söylemesinin ardından kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

“Mama Afrika” belgeseli, 7 Mart 2012 Çarşamba akşamı saat 19.00’da Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda ücretsiz olarak izlenebilir.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”, etkinliği, 14 Mart 2012 Çarşamba akşamı gösterilecek “Yıldız Alpar: Bedii Raks'tan Bugüne” isimli belgesel filmin gösterimiyle devam edecek.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” hakkında:
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen ‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

MAMA AFRİKA

Tarih: