4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Kansere yönelik bilincin arttırılması amacıyla 4 Şubat'ta çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği "Dünya Kanser Günü"nde erken teşhisin önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Eklenme Tarihi: 04 Şubat 2016 Perşembe

KANSER NEDİR?

Vücudumuzun yapı taşları hücrelerdir. Hücreler yaşam boyu büyüme ve gelişmeyi sağlamak, zarar gören dokuların onarımını gerçekleştirmek amacıyla çoğalırlar. Bu çoğalma vücut için gerekli ve kontrollü bir çoğalmadır.

Ancak kanserde hücreler aşırı ve zamansız çoğalarak hücrenin ömrünü, komşu hücrelerle ilişkilerini ve bağışıklık sistemden kaçma kapasitesini olumsuz yönde etkiler.
Journal of the National Cancer Institute’e göre kanser oluşum nedenleri şu şekildedir;

Kanser Oluşum Nedenleri Oran (%)
Beslenme Hataları 35
Sigara 30
Enfeksiyon Hastalıkları 10
Mesleki Hastalıklar 4
Alkol 3
Çevre Kirliliği 2
Gıdalara konan katkı maddeleri 1
Bilinmeyen 15


KANSERSİZ BİR YAŞAM İÇİN ARTTIRILMASI GEREKENLER

1. POSA ALIMI: Posa tahıl ve kurubaklagil tanelerinin dış kısımlarında, sebze ve meyvelerde bulunur. Kalın bağırsakların çalışmasını düzenleyerek atıkları bağırsaktan uzaklaştırıp kanserojen etkiyi azaltmayı sağlar. Posa alımı yüksek olan bireylerde bağırsak kanseri daha az görülmektedir.

Posa alımını arttırmak için;
Beyaz ekmekler yerine tahıllı ekmekleri
Rafine pirinç yerine bulgur, kinoa, kara buğday gibi güçlü posa kaynaklarını
Meyve suları yerine taze meyveleri
Posa miktarı az olan yağlı besinler yerine mevsim sebzeleriyle yapılmış sebze yemeklerini/salataları tercih ediniz.

2. ANTİOKSİDAN TÜKETİMİ: Vücudun doğal işleyişi sonucu serbest radikal adı verilen maddeler oluşur. Bu maddeler soluduğumuz kirli hava ile oksitlenerek kanserojen etki yaratırlar. Serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldıran yapılar ise antioksidanlardır. A, E, C vitaminleri antioksidanlardandır.

A vitamini vücudun koruyucu dokusu olan epitel dokularının yapımı ve yenilenmesinde rol oynar. Yetersizliğinde bu dokuların yapıları bozulduğundan deri, mide, akciğer, yemek borusu kanserinin görülme oranı artar.

C vitamini besinlerle alınan kanserojen nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrosaminlere dönüşümünü engelleyerek kanserle savaşır.

Antioksidan alımını arttırmak için;
Sebze, meyve, ceviz, fındık, badem, bitkisel yağlar, balık tahıl gibi gıdalar antioksidan açısından oldukça zengindir ve koruyucudur. Ana öğünlerinizde mevsim sebzeleriyle yapılmış sebze yemekleri veya salataları ara öğünlerinizde ise antioksidan kaynağı meyveler ve kuruyemişleri tercih ediniz.

3. FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzensiz beslenmeyle birlikte fiziksel aktivite azlığı obeziteye neden olmaktadır. Obezite birçok hastalığa zemin hazırlar ve kanser riskini arttırır. Yapılan çalışmalara göre fiziksel aktivite östrojen dengesini sağlayarak, meme kanserinden korunmaya yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzenler ve kolon kanseri riskini azaltır. Hastalıklar risklerinden uzak durmak için en az 120 dk fiziksel aktivite önerilmektedir.

AZALTILMASI GEREKENLER
1. DENGESİZ BESLENME: Yapılan çalışmalarda çok yağlı, yüksek proteinle beslenen kadınlarda meme kanseri dengeli beslenen kadınlara göre daha sık görülmüştür. Aşırı şeker tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiler iki kez Nobel Tıp Ödülünü alan Alman Otto Warburg tarafından ortaya konmuş, şeker ve un kullanımı fazla olan bireylerde şişmanlık, insülin direnci ve diyabet daha fazla görülmüş ve bu hastalıkların da kanser riskini arttırdığı kanıtlanmıştır.


2. HATALI PİŞİRME YÖNTEMLERİ: Özellikle yüksek proteinli içeren etlerin çok yüksek ısıdaki yağlarda kızartılması veya yüksek sıcaklıkta tütsülenerek pişirilmesi kanserojen polisiklik aromatik hidrokarbonların oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca yüksek nişasta içeren patates ve tahıl ürünlerinin 120oC’nin üzerinde pişirilmesi ile akrilamid adı verilen kanserojeni oluşturur. Fast food tüketiminin hızlı artışı bu tarz beslenme hatalarını çoğaltarak kanser görülme sıklığını arttırmıştır.


3. HATALI SAKLAMA KOŞULLARI: Nemli ve sıcak yörelerde iyi saklanmayan yağlı tohumlar, tahıl ürünleri, kuru baklagiller küf oluşumuna açıktır. Küflerin bir bölümü çeşitli toksinleri üretirler. Üretilen toksinlerde aflatoksin kanser oluşumuna neden olmaktadır.


4. AMBALAJLI ÜRÜN TÜKETİMİ:  Ambalajlı ürünler içeriğindeki nitrit türevi koruyucu tuzların fazla olmasından dolayı mide duvarını tahrip ederler. Aynı zamanda kanserojen etkisi gösteren nitrosaminlere dönüşürler. Yüksek kalorili olmaları kilo alımına sebep olarak kanserin görülmesini kolaylaştırır.

5. ALKOL VE SİGARA KULLANIMI:
Alkol ve sigara vücudunuzda toksin maddelerin birikmesine, savunma sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu etkiler kanser oluşumunu kolaylaştırır.



Yeni Haberler