Organik Atıklar Gübreye Dönüşüyor!

Organik Atıklar Gübreye Dönüşüyor!

Beşiktaş Belediyesi, “Çevre Dostu” uygulamaların bir yenisine daha imza attı.

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2015 Çarşamba

Beşiktaş Belediyesi -TURYİD işbirliği ve Unilever Food Solutions sponsorluğunda hayata geçirilen proje ile restoran atıkları gübreye dönüştürülüyor.

Restoranlardaki yemek atıkları, Türkiye’de ilk kez kullanılan kompost cihazı sayesinde kokusuz gübreye dönüştürülerek doğaya kazandırılıyor ve doğayı metan gazı etkilerinden koruyor.



Uygulanan proje kapsamında restoranlarda çıkan yemek atıkları makinenin özel hava filtreleri sayesinde işleme konuluyor. Belirli işlemlerden geçen atıklar daha sonra toprakta kullanılmak üzere gübreye dönüşüyor. Zararsız olarak gösterilen gübre ise enerji verimliliği ve çevre dostu olması yönüyle dikkat çekiyor.

Projeye göre yıl sonuna kadar 100 restoran bu uygulamadan faydalanabilecek. Ayrıca uygulamayı kullanan şirketler Yeşil Nesil Restoran Sertifikası alacak. 

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ın desteğiyle Beşiktaş - Ulus’taki Sunset isimli restorana koyulan kompost makinesinden ilk gübre elde edildi. Üretilen organik gübreler Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı parklarda kullanılacak.



Başkan Hazinedar’ın da katıldığı toplantıda tanıtımı yapılan organik atıkların yönetimi firmasının (Ecotech) yöneticilerinden Mehmet Başaran, cihaz sayesinde metan gazı salınımının en aza düşürüleceğini dile getirdi.

İngiltere’den gelen kompost cihazının gıda atık hacmini azaltarak organik gübreye çevirdiğini belirten TURYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Pasinli ise, “Biz burada atığın çok yoğun olduğu restoranlar sektöründe atıkların, yerinde bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Bu sayede ilk makinemizi kurduk ve çok kıymetli gübremizi oluşturduk” şeklinde konuştu.

Yeni Haberler