1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı!

Beşiktaş Belediyesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını Barbaros Meydanı’nda kutluyor.

Eklenme Tarihi: 02 Temmuz 2015 Perşembe

Beşiktaş Belediyesi, geçmişten gelen bir gelenekle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı coşkuyla kutlamaya devam ediyor.

1 Temmuz 1926 tarihli Kabotaj Kanunu nedeniyle kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu yüzden bir deniz kenti olan Beşiktaş’ta Kabotaj Bayramı'nı çok daha özenli bir şekilde kutluyoruz…

Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda düzenlenen kutlama töreni; Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konuşmaların ardından tören; Beşiktaş Belediye Bandosu ve Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Spor Kulübü Derneği'nin gösterileriyle devam etti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğrenci Bandosu ise İstanbullulara görülmeye değer bir gösteri ve geçiş töreni izletti.

Kutlama etkinliğine Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar da katıldı.

Başkan, “Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.
Beşiktaş’ta ise Kabotaj Bayramı’nın özel bir yeri vardır. Barbaros Meydanı, Kabotaj Bayramı’nın Türkiye Cumhuriyeti tarafından en üst düzeyde kutlandığı yerdir.
Çünkü Barbaros Hayrettin Paşa türbesi, Sinan Paşa Camii ve Deniz Müzesi’nin bulunduğu bu meydan 16. yüzyıldan beri Türk donanmasının merkezidir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Hazinedar, etkinlikte Türk denizciliği ve Barbaros Hayrettin Paşa temalı 2X5 m’lik dev bir tabloyu Liman İşletmeleri Başkanlığı’na takdim etti. Beşiktaş İskelesi’nden denize bırakılan çelenkle tören sona erdi. Törenin ardından Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'ni ve Deniz Müzesi'ni ziyaret etti.