İhtiyaç Haritası Dayanışmanın Kenti Beşiktaş’ta!

İhtiyaç sahibi komşularımızla onlara destek olmak isteyen yardımsever vatandaşlarımızı Beşiktaş İhtiyaç Haritası Sosyal Yardım Yönetim Sistemi aracılığıyla bir araya getiriyoruz…

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2021 Çarşamba

Belediyemiz, sosyal destek ihtiyacı olan vatandaşlarımızla yardımseverleri bir araya getirdiği “Beşiktaş İhtiyaç Haritası Sosyal Yardım Yönetim Sistemi” projesini başlattı. Projenin basın lansmanı 13 Nisan Salı günü Mustafa Kemal Merkezi’nde Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, İhtiyaç Haritası Kurucu ortaklarından sanatçı Mert Fırat ve İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Sosyal dayanışmayı güçlendirmek adına toplumsal fayda yaratan projeler üreterek ihtiyaç sahipleri vatandaşlarımızın yanında olan belediyemiz yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. MKM’de lansmanı gerçekleştirilen proje kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile onlara destek olmak isteyen yardımseverler dijital bir platform olan “Beşiktaş İhtiyaç Haritası Sosyal Yardım Yönetim Sistemi” aracılığıyla bir araya gelecek. Başlatılan sosyal dayanışma ile ihtiyaç sahibi kişilerin kira, fatura, burs, tablet gibi ihtiyaçları yardımsever kişiler tarafından karşılanacak.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Burada ihtiyaç sahibi ailelerle yardım yapacak vatandaşlarımızı bir portalda bir araya getiriyoruz. Bu önemli bir proje; Beşiktaş’a bu projeyi kazandırmış olmaktan bu dayanışmayı büyütmüş olmaktan mutluyuz. Beşiktaş gelir ve eğitim seviyesi çok yüksek görünen bir yer. Burada ihtiyaç sahibi olarak tanımlanan hane sayısı azdır ya da yoktur diye görünüyor. Ama biz bu çalışmalarımız neticesinde gördük ki 118 olan hane sayısı, bin 228’e çıkmış. Biz bunun 2 bin 500’lerde olduğunu biliyoruz. Beşiktaş’ta durum böyleyken diğer ilçelerde bu sorun daha derin hissedilebilir. Bu projenin örnek olarak görüleceğini ve bu dayanışmanın her tarafa yayılacağını düşünüyorum. Birliği, beraberliği ve dayanışmayı yönetim anlayışımızın merkezine koymuş bir belediyeyiz. Biz bütün komşularımızın ihtiyacı olan her konuda yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren çeşitli projeler gerçekleştirdik. Kısa bir zaman önce Beşiktaş’ta kurduğumuz saha çözüm ekibiyle 93 bin 540 hanemizi ziyaret ettik. Yaklaşık 11 bin esnafımızı, kamu kurum ve kuruluşunu ziyaret ettik. Beşiktaş’ta girilmedik ev bırakmadık. Maske ve dezenfektan ihtiyaçlarını karşıladık. İhtiyaç sahibi haneleri tespit etmek için anket çalışmaları yaptık. Beşiktaş’ta ihtiyaç sahibi aile konumunda kaymakamlıktaki veriler yaklaşık 118 haneydi. Saha çözüm ekibimizin yaptığı çalışma neticesinde ortaya çıkan rakam bin 228 hane oldu. Bu rakamın çok daha yüksek olduğunu gördük. Bu rakam bize ‘ben ihtiyaç sahibiyim’ diyen hane sayısı. Bir bu kadar da bunu söyleyemeyen komşumuz olduğunu hem çağrı merkezine gelen telefonlardan hem de sosyal medyadan iletilen bildirimlerde görüyoruz. Pandemi koşulları devam ettikçe bu rakamın da 2-3 katına çıkacağını düşünüyoruz.”

Yaptıkları çalışmalardan örnekler sunan Başkan Akpolat, “Tespit ettiğimiz hanelerle ilgili halk mağazaları hazırladık. Burada vatandaşlarımıza hazırladığımız halk kartlarını dağıtacağız ve ihtiyaç sahibi aileler bu kartlarla halk markete gidip oradan sağlıktan gıdaya, tekstil ürünlerine ve beyaz eşyaya ulaşabilecekler. Kartlara bir kredi tanımlandı ve alışverişlerini oradan yapabilecekler. Beşiktaş’ta günde 7 bin 500 kişiye yemek verecek bir aşevini de hayata geçireceğiz. Katılımcı bir anlayışla Beşiktaş’ı yöneteceğimize söz vermiştik. Bu sözümüzün gereğini yerine getirdik” dedi.

besiktas.ihtiyacharitasi.org sayfasına kavuşmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Mert Fırat da “Başkanın yaptığı çalışmaları biz de yakından takip ettik. Bu süreçlerin hepsinde özverili bir çalışma var. İstanbul’daki birçok ilçe belediyesine örnek olabilecek bir modelleme söz konusu olacak. Bu sayfaya geçmişte yapılan çalışmaları da gireceğiz. Çalışmalar sayesinde yeni ihtiyaçları da görebileceğiz. Her an destekçinin bir gün ihtiyaç sahibine, ihtiyaç sahibinin de bir gün destekçiye dönüşebileceğini düşünüyoruz. Bu imece kültürü bizim halkımızın bildiği bir şey. Pandemi koşullarının içinde yeniden başka eşitlik yaratabilecek sistemi var etmek çok önemli. İhtiyaç sahibi yüzde bin artmış durumda. İnsanların maalesef söylemeye çekindikleri, dertlerini ifade etmekte zorlandıkları bir dönemden geçiyoruz. Bu tip sistemler, onları kendileri istemediği sürece deşifre etmiyor. Dolayısıyla kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla ifade edebilecekleri bir sisteme dönüşüyor” şeklinde konuştu.

İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan ise “Başından beri İhtiyaç Haritası’nda hep şunu söyledik. Neden İhtiyaç Haritası var, neden sokak ve mahalle ölçeğine iniyoruz çünkü en yakınımızdan, kendi yan kapımızdan iyileştirmeye başlarsak zincirleme bir iyileştirme hareketi başlatırız ve bunu önce Türkiye’ye sonra dünyaya yayarız. İmece bizim kültürümüzde var; geçmişimizde var. Yardım eli uzatmak bizim özümüzde var. Bunu yeni nesillere yaymak, yeniden canlandırmak, globale yaymak bizim birinci amaçlarımızdan bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı Bilgi için: besiktas.ihtiyacharitasi.org